Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla smörgåskrasse!

Nu är perfekt tid att odla smörgåskrasse tillsammans med barnen. Det är enkelt, det blir snabbt grönt och frodigt fast det är mitt i mörka vintern och krassen är proppad av C- och D-vitaminer.

När jag växte upp stod det ofta ett fat med smörgåskrasse i köksfönstret. Jag minns hur kul det var att odla – enkelt, snabbt och frodigt! Frön till smörgåskrasse kan du köpa i många livsmedelsbutiker eller i garden centers.

Smörgåskrasse – perfekt odling för barnen!

Att odla smörgåskrasse passar särskilt bra för barn eller nybörjare. Det går nästan inte att misslyckas, och barnen kan följa utvecklingen dag för dag tack vare den snabba groddtiden. På så sätt blir deras första odlingsupplevelse både positiv och inspirerande. Dessutom innehåller smörgåskrasse mängder av vitaminer och är ett hälsosamt tillskott året runt.

Krassen kan användas på många sätt – som pålägg på smörgåsen, antingen ensam eller tillsammans med leverpastej, ost, korv, eller efter egen smak. Den passar också bra som en frisk krydda i sallader och är ett perfekt sätt att variera kosten med egenodlade gröna blad.

Så här odlar du smörgåskrasse

Smörgåskrasse odlar du enklast på hushållspapper på ett fat. Ingen jord behövs, vilket gör odlingen både ren och smidig. Sprid ut fröna jämnt över det fuktade papperet, tryck gärna till försiktigt så de får bra kontakt med underlaget. Håll sådden jämnt fuktig hela tiden – fröna vill inte torka ut! I väntan på att fröna gror kan du täcka sådden med en bit plastfolie med några små hål, vilket hjälper till att bevara fukten och skapa ett gynnsamt mikroklimat.

Tips!

  • Smörgåskrassen gror snabbt, oftast redan efter 2–4 dagar, och inom en vecka kan du börja skörda genom att klippa av skotten med sax. Varje frö ger bara en stjälk, så det är bäst att strö ut fröna tätt.
  • Vill du alltid ha färsk krasse hemma – odla i omgångar!
  • Det går lika bra att så i en äggkartong, på bomull, eller i små koppar och äggskal, vilket gör odlingen både flexibel och ännu roligare (särskilt till påsk).

Placera odlingen ljust, gärna i ett köksfönster. Smörgåskrasse trivs inomhus året runt men kan även odlas ute på sommaren. Skotten skördas när de är späda och fräscha, och ät dem hellre råa – smaken och näringen är som allra bäst då. Krassen passar inte bara på smörgås utan även i sallader, i potatismos eller som dekoration på soppor och andra maträtter.

Odla gärna i omgångar så har ni alltid färsk och nyttig krasse att skörda!


Smörgåskrasse är en av de allra enklaste växterna att odla hemma, särskilt lämpad för barn och nybörjare. Det går snabbt, kräver minimalt med utrustning, och ger goda samt näringsrika skott som passar till både smörgås och matlagning året om. Låt krassen bli ett roligt och hälsosamt inslag i vardagen – odla, skörda och njut av det gröna direkt från ditt eget fönster!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB