Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskad dahlia

Varje år kommer det nya lockande, färgglada förpackningar innehållande spännande sommarknölar och -lökar, inte minst en massa olika sorters dahlior! Förkultivera dem gärna några veckor för tidigare blomning!

Av Sylvia Svensson

Köp knölarna tidigt, så fort de dyker upp i affärerna på våren, så att de inte ligger i varma affärslokaler och skrumpnar.

Se till att dahliaknölarna visar små ögon, de som senare ska bli skott.

Förvara dem hemma tämligen torrt, svalt och luftigt, så de inte torkar eller ruttnar, tills du kan plantera dem.

Dahliaknölarna kan visserligen planteras direkt på växtplatsen när risken för nattfrost är förbi, vilket brukar inträffa runt skolavslutningen i början på juni.

Förkultivera!

Det kan vara lönt att förgro dahlior några veckor på våren för att du skall få längre tid på sig att njuta av färgprakten under sommaren och hösten.

Om du startar inomhus i stora krukor, hinkar eller stadiga lådor med luftig, sandblandad torvjord några veckor innan de ska ut på friland, har man därmed vunnit några extra veckor i blomningstid. Det brukar annars vara så att den första nattfrosten kommer alltför tidigt på hösten, när det ännu finns massor av hoppfulla knoppar på gång.

Sätt dem grunt i stora kärl och vattna sparsamt tills skotten börjar växa. Placera lådan ljust och svalt, ca 10-15 grader. Knölarna vaknar då och börjar skjuta skott och när det är dags att plantera dem i trädgården har de redan kommit en bit på vägen och blommar därmed tidigare.

När risken för nattfrost är över, sätts de ut i rabatten. Plantera ca 10 cm djupt på friland. Planteringsavstånd 50-75 cm beroende på hur höga de blir. Ju högre dahliasort, desto större avstånd. Vattna och gödsla under sommaren.

Odla i kruka

Har du tänkt ha dina dahlior i en stor kruka eller urna, välj gärna de lägre kruksorterna och så planterar du dem direkt i det kärl de ska få fortsätta att växa i, med välgödslad urnjord underst, den finns att köpa i säckar, och lättare "förkultiveringsjord" överst. Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren.

Större blommor

Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög, för då förgrenar den sig och man får fler blommande stjälkar.

Om du förmår dig till att gallra bland knopparna får du större blommor, men då blir blommorna färre. Vill du ha riktiga jätteblommor, så kan du låta bara en enda stjälk utvecklas, då kanske du får fram en enda blomma i verkligt jätteformat!

Läs mer om dahlior!
Dahlian
Dahlia en älskad knöl
Dahliorna skall upp nu!


'Tuski Yori No Shisha'


'Nuit d' Ete'


'La Giaconda'


'Kelvin Floodlight'


'Golden Emblem'


'Contrast'


'Cafe au Lait'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB