Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlian

  • sommarens glödande Grande Finale

Det finns knappast några andra blommor som så här på höstkanten kan mäta sig med dahliorna i lyskraft och färgglädje.

De finns i nästan alla färger och i storlekar från någon decimeter till jättar på över 2 meter. Blommornas storlek varierar också från små topmixdahlior med någon cm i diameter till tallriksstora kaktus- och dekorativdahlior.

Blomformerna är också många, ofta säger namnet något om hur blomman kommer att se ut: kaktusdahlior är "taggiga" till utseendet, pompomdahlior liknar bollar, näckrosdahlior ser ut som näckrosor förstås och piondahlior liknar som sagt pioner…

Det lär finnas över 10.000 olika registrerade namnsorter av dahlior förutom de några få enkelblommande, rena arterna som finns i odling, så här kan var och en hitta sin egen favorit vare sig man gillar det enkla och väna eller det storslaget grandiosa.

Namnet dahlia låter svenskt och så är det också en av Linnés samtida, naturvetaren och läkaren Anders Dahl, som gett namnet till den. Ursprungligen kommer dahlian från Mexiko där indianerna använde knölarna till mat.

Ursprunget säger oss också något om dahlians härdighet. Den är tyvärr en av de mest köldkänsliga växterna. Redan några få minusgrader får de stolta, saftspända stjälkarna och bladen att ge vika och ligga som en sorglig, brun rishög på marken på morgonen efter den första frostnatten. Så det gäller att kolla termometern och lyssna på väderleksrapporten noga om det verkar kunna bli en kall natt, för om man går ut och täcker dahliorna med plantskyddsfolie så kan de klara en och annan frostknäpp. Efter den första frosten brukar det ju sedan bli en hel radda milda, fina höstdagar utan frost, så det lönar sig att försöka rädda färgprakten för ännu en tid. Om du har planterat några dahlior i krukor kan du helt enkelt lyfta in krukan över natten.

Så är det också lönt att förgro dahlior på våren för att man skall få längre tid på sig att njuta av färgprakten på hösten. Om man startar inomhus några veckor innan frostrisken är förbi, har man vunnit några extra veckor i blomningstid.

Plantera dina sparade eller nyinköpta dahliaknölar i lådor med fuktig torv. Placera lådan ljust och svalt, ca. 10-15 grader. Då vaknar knölarna och börjar skjuta skott och när det är dags att plantera dem i trädgården har de redan kommit en bit på vägen och blommar därmed tidigare.

Ett tips är att toppa skotten när de är ca. 15 cm höga, då förgrenar de sig och man får fler blommande stjälkar. Men önskas jätteblommor så kan man låta bara en enda stjälk utvecklas, då kanske man får fram en enda blomma i verkligt jätteformat!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Dahliorna älskar sol och växtplatsen skall därför vara solig och varm. Jorden skall vara kraftig och mycket välgödslad och väldränerad. Gödning behöver tillföras även under växtperioden.

Dahliorna planteras grunt så att knölarnas ovansidor ligger precis under jordytan. Det betyder att man oftast måste binda upp dem för att de inte skall välta. Det finns numera vackra växtstöd i form av ringar och halvringar att köpa om man inte vill göra ett eget stödarrangemang.

På hösten när frosten ohjälpligen har gjort sitt och dahliorna ligger där ledsna och bruna på marken, är det dags, innan starkare frost sätter in, att gräva upp dem om de är planterade i rabatten. Klipp av de bruna stjälkarna. Gräv upp försiktigt då knölarna är ömtåliga, låt lite jord vara kvar runt knölarna. Lägg dem på en bädd av torr torvströ i stora lådor och strö lite torv över. Glöm inte att etikettera!! Lådorna förvaras sedan mörkt, torrt och svalt tills det är dags att börja förgro igen på våren. Kolla någon gång under vintern så det inte är för fuktigt, vilket kan resultera i mögel eller röta i knölarna.

Om du har planterat dahlior i krukor, ta in hela krukan och låt den torka under vintern. Sedan kan du starta om på våren genom att byta till en ny, kraftig jord. Glöm inte att gödsla under sommaren!

På senare år har det varit flera larm om virussjukdomar i dahliorna. Så kolla alltid noga de knölar du köper så att de ser friska ut. Skulle det ändå komma upp sjuka skott som är förkrympta, gula, fläckiga, hoprullade eller mosaiksjuka så ta bort knölen snarast och förstör den så att inte smittan sprids till andra plantor.

Alla skador är dock inte virusrelaterade. Mystiska hål på bladen och uppätna knoppar beror ofta på att tvestjärtar har varit och kalasat där under natten. Gillra fällor av hopknycklat tidningspapper eller träull som du fäster på käppar bland lövverket eller lägger i bladvinklar. Bränn papperet med de infångade odjuren på morgonen. Ibland kan dahliorna även drabbas av mjöldagg, särskilt om sommaren är torr. Vattna och använd ev. svampmedel.

På senare år har det funnits dahliafrö att köpa. Dessa resulterar vid tidig försådd i låga s.k. sommardahlior som är bra i krukor och urnor och varför inte i rabattkanter. Även sådana dahlior utvecklar med tiden en knöl som kan tas till vara på samma sätt som de större släktingarnas.

Än finns det tid att glädjas åt prakten. Gå gärna ut och gör magnifika höstbuketter. Dahlia är en utmärkt snittblomma, ensam eller tillsammans med andra höstblommor.


Dahlia merckii, en vildart. Hög men sirlig art med ganska små blommor i lilarosa.


'Mrs Clemens Andries', en hög kaktusdahlia i en läcker färg.


'Sunshine', en medelhög, enkelblommande sort med mörka blad och lysande, soliga blommor.


'La Giaconde', en halskråsdahlia. Medelhög och tämligen småblommig.


'Smokey', en hög näckrosdahlia i en vacker färgkombination.


'Contrast', en hög sort i häftig färg.


'Polkagris', en svensk halvhög sort med verkligen iögonfallande blommor!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB