Ympade äppelträd vintertid

Emil

Hej

Jag har två äppelträd som ympades på grundstam i våras och står i varsin stor kruka. Nu undrar jag hur dessa bäst klarar vintern. Ska jag gräva ner dom, alt. täcka krukan ute, eller ska dom få stå i vårt uterum som är något isolerat men saknar värme (eller blir det för stora temperaturskillnader)?

Ska jag vattna under hösten?

Jag bor i zon 4-5, och ädeldelarna är satta på P60-stammar.

Tack!

/Emil

Odla Svarar: 

Hej

Om även ädeldelarna på äppelträden är sådana som ska klara vintern i din zon, kan du eventuellt kräva ner krukorna i jorden intill en "varm" vägg, men inte så att vårsolen gassar på och kan väcka äppelträden för tidigt. I sådana fall bör du täcka dina äppelträd med juteväv. Täck jorden med torra löv och granris också.

Uterummet verkar annars ok om du kan ordna så att det inte blir väldigt kallt där så att jorden i äppelträdens krukor fryser igenom. En liten frostvakt kanske som "håller nollan" eller där omkring, och bubbelplastisolering runt väggarna? Låt äppelträden stå ute tills de har tappat bladen. Vattna och sköt som vanligt. Kolla någon gång under vintern om äppelträden behöver vattnas, de får inte bli snustorra.

Med vänlig hälsning Sylvia