Vitt mögel i blomlådan?!

Andrea

Hej, är det någon som vet vad det här han tänkas vara och vad jag ska göra åt det? Jag gjorde en liten höstplantering i en blomlåda för någon vecka sedan och nu är det alldeles gult/vitt under kålhuvudet. Tacksam för all hjälp jag kan få!

Odla Svarar: 

Vit eller ibland brun svamptillväxt på jordytan i blomkrukor är ganska vanligt. Svampmycel finns ofta i opastöriserad blomjord, särskilt om den har stått länge och är fuktig. Svampen visar sig som sporer på jordytan när värme och fuktighet är det rätta. Ibland dyker det till och med upp hattsvampar i krukorna. Sporerna sprids sedan mycket lätt från kruka till kruka.

Det är inte frågan om parasitära svampar så de skadar sällan växterna, om inte myceliet blir så tätt att växten inte får plats eller att den torkat ut, men det ser ju tråkigt ut.

Ta bort det övre jordlagret och täck sedan ytan med lecakulor eller grus. Vattna mindre under den kalla årstiden.
Det brukar räcka med detta, men det finns medel i handeln mot häxringar, det kan man också använda om man har massor av mögel på olika ställen. Du kan också pröva att vattna med Atamonvatten, 1 tesked flytande Atamon i 1 liter vatten.

Sylvia