Vitt i jorden ute

Gunnel

Hej!

Har i min jord runt t ex jättedaggkåpa och saxfaraga i en "torr" rabatt hittat massor av vitt som breder ut sig. Växterna verkar inte lida av detta men hela jorden blir som infiltrerad av detta. Inte i strimmor utan integrerat och poröst. Det kan ju vara mögel som i blomkrukorna men det ser annorlunda ut. Har tyvärr ingen bild. Tog en bit med till handelsträdgården men de hörde inte av sig.

/Gunnel

Odla Svarar: 

Hej

Det brukar alltid finnas mer eller mindre vita saker i jorden, men utan att kunna kolla har jag svårt att veta vilka det kan röra sig hos dig.

Min första gissning är någon sorts svampmycelier eftersom de breder ut sig. Tyvärr är sådana svåra att få bort. Du kan pröva att bearbeta jorden ordentligt, ta bort det vita i görligaste mån och blanda sedan i mycket humusmaterial som kompost, torv, lövmylla och hästgödsel. Jag brukar också vattna med Atamon-vatten, 1 tesked flytande Atamon i 1 liter vatten.

De andra gissningarna går ut på att det brukas finnas mineraler i jorden, vissa av dem är mer eller mindre vita. Mjäla kan också vara vitt när den är torr.
I skogsmark finns ofta så kallad blekjord, ett skikt urlakat på mineraler. Eller kanske finns där byggmaterialrester som någon har grävt ner för att slippa forsla bort, som stenmjöl, gipsrester och frigolit.

Men vad det nu än är så börja med en rejäl omgrävning, ta bort det vita i görligaste mån och blanda in massor av organiskt material, så tror jag att det kan hjälpa.

Med vänlig hälsning Sylvia