Vita rosor

Jenny lång

Hej! Håller på att göra en rabatt som ligger mot en husvägg (faluröd) i östlig riktning. Mycket sol på förmiddagen. Skugga på eftermiddagen. Planen är att ha tre grupper och sedan ha diverse marktäckare runt om och sätta en del vårlökar. Rabatten är ca 6,5 meter lång och ca 1,5 meter bred (30 cm försvinner pga dränering. Där ligger kullersten).

Har redan satt två grupper. Ena gruppen står där det inte finns något fönster. Den består av ett litet träd (häggmispel) och framför den två vita stäppsalvia. Den andra gruppen består av sebragräs och åter två vita stäppsalvia.

Nu vill jag sätta vita rosor i mitten. Har du några bra tips? Jag vill att de ska blomma länge, vara återblommande. Sen gärna tåliga. Gärna dofta.

Tack på förhand Vänligen Jenny

Odla Svarar: 

Hej!

Lägg gärna ännu bredare med kullerstenar, ca 50 cm, då det under takutsprånget brukar vara torrt och du behöver ju komma åt att sköta rosorna och ev. även husväggen.

Om du har fönster just där rosorna ska vara så välj inte för höga rosor som växer över fönstret. Du säger inte i vilken zon du bor i, men av sebragräset att döma är det inte mer än zon 3.

Så kika på t.ex. 'Kronprinsessan Mary' och 'Iceberg/Schneewirrchen'. Båda är medllanhöga (70 cm) rabattrosor som blommar länge. Titta gärna även på 'White Cover', marktäckande ros som bildar täta buskar. Även den ca 70 cm hög.

Med vänlig hälsning Sylvia