Vita buskrosor

Gun-Britt

Jag har bestämt mig för att hitta en vit ros, med blomma som typ köpesnittrosor. Jag vill att den ska ha mörka, blanka blad. Den bör inte bli högre än 1-1,5 meter Jag bor i zon 5 och vill plantera den i sydostläge.

Snälla, kan du hjälpa mig?

/Gun-Britt

Odla Svarar: 

Hej

Det här med zon 5 var inte det lättaste för rosor av den här ädelrostypen, sådana brukar vara ganska känsliga. En möjlighet är förstås att du odlar din ros i en stor kruka som du baxar in i ett kallt men frostfritt utrymme under vintern. Då har du mer att välja bland.

Det finns dock rosor som kanske skulle komma i fråga, så kallade Kanada-rosor som har vackra blommor, vissa av dem lite ädelrosliknande. Kika på sorterna 'Morden Blush', en aningen rosa, används ofta till brudbuketter i Kanada. Kolla också 'Marie Bugnet' och 'J.P Connell', den sistnämnda motsvarar bäst din beskrivning men kan vara lite kinkig.

Kanske en vit gammaldags ros som 'Mme Plantier', visserligen mer bred är hög blomma, eller den ständigblommande, ljuvligt blekrosa klätter/buskrosen 'New Dawn' vore också lämpliga?

Med vänlig hälsning Sylvia