Vissnad brokig rosenprakttry!

Annelie Uvhagen

Hej! Jag har en liten Rosenprakttry-buske (ca 50-70 cm hög) med vitbrokiga blad och rosa blommor som jag är orolig för. Vi har haft den i ett par år men i år är den risig och har den bara torra grenar. Är det jag som minns fel, ska den komma igång lite senare eller är den helt enkelt död? Den har små parvisa bladknoppar på grenarna men det känns inte som de "kommit till liv" alls. Vissa grenar är grå i färgen, de känns äldre och rätt döda. Men de flesta andra grenarna har en brunröd färg och ser ut som de bara inte kommit igång än. Platsen den växer på är halvskuggig och den står tillsammans med en frisk och glad Fläder och en ny uppkommen Astillbe och några lökväxter. Jorden är ganska tung, kompakt, fukthållande och lerrik. Där grävde vi ganska stora hål för dessa buskar vid planeringen för ett par-tre år sen och blandade trädgårdsjord och kogödsel i hålen. Har den vuxit ur sin grop och kan inte ta sig vidare? Eller helt enkelt fått för lite vatten/näring? Ser fram emot en kommentar från er så att jag blir lite klokare. Ska jag kanske klippa ner den och se om det är till nån hjälp eller bara ligga lågt ett tag till ifall den väljer att komma igång? Ska jag tokvattna?

Tack Annelie.

Odla Svarar: 

Jag misstänker att det var den stränga nattfrosten häromnatten som ställt till det. De små parvisa bladknopparna har nog helt enkelt frusit!

De bruna grenarna ser ut att vara i liv, men de gråa är förmodligen döda så dem kan du klippa bort. Vänta med att klippa de bruna, det kan komma nya bladknoppar senare i sommar. Om så ej är fallet så klipp ner busken till ca 15 cm och se om det kommer nytt från marken.

Tokvattna behöver du inte göra men se till att den aldrig torkar ut. Gödsla med kogödsel från säck nu på våren.