Vissna stjälkar på många perenner

Therese Björntorp

Många av våra perenna växter verkar ha drabbats, i synnerhet Veronika, aster o phlox. År efter år är det samma visa. Stammarna/stjälkarna vissnar/svartnar och tappar blad, nerifrån och upp och det ser jättetråkigt ut. I skrivande stund blommar vår oktoberaster jättefint men 2/3 av stammen är brun med bruna blad. Jag funderar på om det är någon slags svamp, svartmögel, rost eller ett litet skadedjur? Eller har det med jorden att göra? Vad ska jag göra åt det? Jag försöker att kasta alla blad och stjälkar så att de inte blir kvar. Tacksam för tips! Vänligen Therese Björntorp

Odla Svarar: 

Det låter som astern har den gamla, välkända "astersjukan", en vissnesjuka som kan orsakas av flera svampar.
På flox är boven ofta en nepovirus, samma som orsakar ringfläcksjuka på tomater. Ta bort drabbade plantor i så fall. 

En av de vanligare som t.ex. drabbar aster i Sverige är Fusarium oxysporum f. sp. callistéphi. Den gör att nedre blad gulnar och gulnandet sprider sig uppåt, bladen brunfärgas efter hand och vissnar. Även blomkorgarna kan ibland hänga ned. Rötterna brukar vara oskadade eller endast några få rötter är lätt brunfärgade. Senare kommer svampens sporsamlingar fram på stjälkarna och en laxröd beläggning kommer fram. Sporerna sprids sedan lätt med vind, vatten, redskap etc. I stjälkens inre är kärlsträngarna brunfärgade.

När du klipper ner skadade växter så var noga med att sprita redskapet sedan. Du kan pröva att använda Bio-Balans (Rålunda) på marken under växterna. Kalka och använd näring med nittatkväve. Även svampmedel finns i handeln. Men framför allt odla motståndskraftiga sorter, alla drabbas inte. 

Sylvia