Vinterförvaring - diverse växter

Bertha

Jag har en bägarranka som skall förvaras frostfritt. Kan jag bara ta in ampeln i förråd? Skall den hållas torr?

Min underblomma, kan den stå kvar i jorden? Har tidigare tagit upp dem och förvarat i torvmull, men de ruttnade. Kanske mullen var fuktig?

Har även ett sötkörsbär som står i kruka samt hängrosor hemma, kan de övervintra på vår altan med tak? Tänkte använda bubbelplast och frigolit. Vattning? Körsbäret planterades i våras och det har bara två grenar. Skall jag korta in dem, eller låta ett bli topp?

Vi bor i Södertäljetrakten.

Hälsningar Bertha

Odla Svarar: 

Bägarranka behöver vattnas då och då så den inte torkar ut alldeles. Annars är det bara att hänga upp den i förvaringen, helst ljust.

Testa underblomman i rabatten, hos mig har den åtminstone klarat vintern (zon 1).

Skaffa en stor frigolitlåda som du bäddar krukan med körsbär i, täck jorden med massor med torra löv eller dylikt och baxa in den mot en "varm" vägg. Behöver kollas ibland så den inte torkar ut alldeles. Ingen brådska ännu, den får gärna tappa bladen först. Om den får plats, så kan rosampeln vara nerbäddad i samma låda också.

Hur du vill ha körsbäret bestämmer hur du ska klippa den. Är den för låg ännu så kan du låta den ena grenen bli topp så du får upp stamhöjden. Dock ingen klippning på våren, körsbär blöder då!