Vinterförvara vinbär på stam

Andreas

Hej!

Har en uppstammad rödavinbärsbuske som står planterad i stor kruka på terassen. Hur ska jag lyckas få den att överleva vintern? Har två alternativ...antingen i ett förråd tillsammans med mina medelhavsväxter dvs ca 8 grader med extrabelysning. Eller i ett oisolerat uterum med samma temperatur som ute men lite mer skyddat.. Vad skulle du rekommendera?

Tacksam för svar! Mvh Andreas

Odla Svarar: 

Hej!

Lite beroende på hur kallt det kan bli i uterummet, skulle vinbäret eventuellt klara sig där. Men klä krukan rejält med luftigt isoleringsmaterial som hindrar krukan att genomfrysa under vintern. Ställ den på en tjock frigolitskiva för att förhindra markkylan och klä själva krukan och krukjorden med gamla täcken eller liknande. Eller ställ krukan helt enkelt i en stor frigolitlåda först och klä sedan mellanrummet mellan krukan och lådan samt krukjorden med något värmande. Baxa in det hela mot husets vägg där det är varmast.

Om det är risk för långvarig sträng kyla i uterummet, kan du dessutom bygga ett "tält" av ribbor och bubbelplats inuti uterummet och ha en enkel frostvakt påkopplad på ett par plusgrader under den kallaste tiden.

Bor du så att det kan bli jättekallt under vintern, kan du förstås också ta in vinbäret i förrådet under den kallaste tiden, men då kanske det sätter igång med att utveckla blad mitt i vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia