Vindruvor utan frukt

Inez Larsson

Jag har vinrankor som inte får frukt. En blå och en gul satt -99, i växthus. De växte dåligt första åren, och gav väl några klasar. För 3 år sen blev det mycket blommor men de torkade bort. Fick då rådet att gödsla, kalka och vattna. De fick ½ l hönsgödsel var och sen kalk. Vattnat rejält en gång tidigt på våren när det börjar bli varmt och sen regelbundet när de grönskat. Jag beskär sommar och höst enligt beskrivning.

Nu är de gröna och fina men jag kan inte se några blommor.Hade vinrankor på samma ställe före dessa som fick mycket druvor. Kan man klippa dom för hårt? Vilken gödsel är bäst? Hur mycket ska man gödsla och vattna?

En annan fråga: Jag fick sköldlöss på ett persikoträd i växthuset. Tog bort det på hösten, skurade som vanligt med såpa. Planterade ett aprikosträd på våren, nu har det också sköldlöss. Kan inte se dom på andra växter. Hur övervintrar de?

Odla Svarar: 

Hej!

Det är svårt att gissa sig till orsaken med dina vinrankor för du tycks ju göra allting rätt! Vinrankor brukar få frukt på grenar som växt ut året innan, så pröva att klippa lite mindre för att se om det hjälper. Gödsla med ekologisk gödsel, det finns speciell bär- och fruktgödsel. Vattna så att det aldrig torkat ut men inte för mycket under vintern.

Sköldlöss och deras ägg kan mycket väl överleva skurningen med såpa, så där skulle det behövts starkare grejer typ sprit. De kan finnas i springor och i jorden.

Med vänlig hälsning Sylvia