Vinbärsbuskar, blommor vissnar.

Eka

Hejsan jag har aldrig odlat innan så har ingen aning om hur man gör men köpte 2 vinbärs buskar vita och röda och planterade dom i två stora krukor hemma. Det började växa blad ganska snabbt och ena busken fick massa små blommor den andra lite mindre men nu har den busken med massa blommor börjat vissna asså inte hela busken men dom små blommorna har krympt ihop och ser torra ut ? Har vattnat typ 1 gång i veckan och jorden är fuktig men inte blöt kan de va brist på vatten ? eller kanske för mycket vatten ? jätte tacksam för svar hälsningar oerfaren odlare

Odla Svarar: 

Hej,

anledningen till att blommorna vissnar är för att den håller på att sätta bär. Blommorna vissnar alltid fort på vinbärsbuskar. Vi får hoppas att det varit någon liten humla eller annan insekt där som har pollinerat dina blommor så det blir bär.

Jag tycker det låter lite tidigt att de redan har börjat blomma, stod plantorna inomhus när du köpte dem? Det kan har gjort så att plantorna tror att det är senare på våren än vad det är och alltså redan börjat blomma. Det kan vara så att du inte får några vinbär i år men nästa år så ska de har vuxit till sig :) Eller står de inomhus nu? Vinbär är uteväxter och klarar inte av inomhusklimatet samt att man inte får några vinbär då eftersom inga insekter är där och pollinerar..

Jag tror i alla fall inte du har vattnat för lite utan blommorna ska vissna bort så småningom :)

//Anna Theorin