Vinbär + rosenrabatt

Yvonne

Hej

Jag har redan klippt ner mina vinbärsbuskar. Var det dumt/fel?

Jag undrar också hur det kommer sig att det mesta mår dåligt i min rabatt på framsidan framför huset. För cirka tre år sedan grävde vi upp hela rabatten, lade dit ny jord och planterade rosenbuskar. Några av dem är ok men andra för en tynande tillvaro. Jorden är väldigt lucker men torr och det enda som verkligen trivs är något som jag tror heter sibirisk nånting (inte vallmo, ärtbuske eller andra som jag hittar på nätet utan något som får lila blommor upptill och har grågröna, matta blad) - sprider sig som en löpeld!

Det finns en hel del myror i delar av rabatten. Kan det förklara varför rosorna inte tar sig?

/Yvonne

Odla Svarar: 

Vinbär brukar tåla att klippas även på hösten, bara man inte gör det för sent för all beskärning stimulerar växterna att växa. Om man gör det sent hinner inte växten avmogna inför vintern och det kan göra att växten får sämre vinterhärdighet. Det är bra om man kan höstgödsla med en kvävefattig gödsel så förbättras vinterhärdigheten och växterna får en bra start nästa vår.

Ett sätt att förbättra rabatten är också att tillsätta lite mera barkmull och torv som håller fukten bättre i jorden. Rosor gillar en speciell jord som kallas rosjord som innehåller lera. Leran har en förmåga att binda upp mineraler och järn som rosor behöver ganska mycket av, så kan du tillsätta lite rosjord ska du se att du lyckas bättre med dina växter. Jag vet inte vilken jord ni använde i rabatten, men jag vet att många lågprisplantjordar innehåller inte så mycket näring som växterna skulle behöva.

MVH Greger i Umeå