Vill ha alger på fasad

Ola

Jag har en omvänd fråga. Vilket fasadmaterial bör jag välja välja om jag VILL ha algpåväxt/mossa? Kan tänka mig att detta kan bli vackert med tiden - en naturfasad.

Fasadmaterialet bör dock inte förstörs av påväxten. Givetvis ventilerad luftspalt bakom skivan. Utesluter trä - kan fibercementskiva vara bra eller är den för basisk?

Andra lämpliga skivmaterial?

/Ola

Odla Svarar: 

Hej Ola

Det är en ovanlig fråga Du har men även intressant. Jag är definitivt inte expert på fasadmaterial men kan tänka mig fibercementskiva, som Du själv föreslår. Materialet måste ju vara oorganiskt eftersom det inte ska brytas ner av fukt och algpåväxt. Jag kan tänka mig att Du kanske ska spruta på lite växtstimulerande organiskt material för att få en jämn och bra tillväxt. Blanda 1/2-1 deciliter filmjölk med 10 liter vatten och spruta på detta en gång i månaden under den första tiden. Det bör ge tillväxt av åtminstone mossa på de skuggiga platserna.

Du får experimentera själv och gärna rapportera till mig hur resultatet blir. Jag kan inte garantera något men vet att de som vill anlägga en mossträdgård använder det beskrivna tillvägagångssättet.

MVH Jankov