Vilket träd

Hej Sylvia,
jag kan inte bestämma mig vilket träd jag skall välja. Har fallit för Gleditsia Sunburst (korstörne) och Robinia Pseudoacacia Frisia - de ser ju likadana ut i min stora bok. Men vad är skillnaderna? Blommor, trädform, grentäthet, växt hastighet, jordtyp, vindtålighet och höjd vid 15 eller 30 år...?

Jag funderar även på ett Ambra träd - har du någon erfarenhet från dem, och hur ser tillväxthastighet, höjd och tålighet etc ut där?

Bor i zon 1, Skåneslätten.
Tack!
Sara

Odla Svarar: 

Varför inte pröva allihopa... :-)

Gleditsia 'Sunburst' är lite känsligare än arten, den är härdig endast i varma lägen i sydligaste Sverige. Upp till 4 m hög hos oss och med glest växtsätt.

Robinia 'Frisia' är härdigare, ska klara Skåneslättens vintervindar. Kanske 10 m hög hos oss. Behåller sin ljust gulgröna bladfärg under hela sommaren. Blommar sällan.

Ambraträd, Liquidambar styraciflua, har ett dekorativt bladverk. Bladen liknar lönnblad men sitter strödda på skotten. Klämmer man på dem har de söt hartslik doft. Ambraträdet är härdigt endast i varma lägen i zon 1. Det finns ett ca 15 m högt och närmare 100 år gammalt exemplar i Ramlösa, det lär vara det största i landet. Blommor i hängande knippen med mörkröda märken, men det blommar knappast hos oss.

Sylvia