Vilken klätterros ska jag välja??

Jenny Lång

Hej! Planerar att plantera en klätterros mot vår altan som är en förlängning av vårt faluröda hus. I rabatten precis bredvid har jag gula rosor av sorten Fresia.

Läget är mycket soligt större delen av dagen och vi har altanräcke som vit spaljé.

Jag är novis när det gäller trädgård.

Vill ha en ros som är tålig och relativt frisk. Förstått att remonterande är bra?

Vilken färg och sort skulle du rekommendera?

Tack på förhand

Jenny

Odla Svarar: 

Om du har 'Friesia' intill, så bör den nya rosen passa ihop även med dessa. Så rosa och blåtonade röda kommer inte så väl till pass.

Mot falurött passar många varma färger som aprikos, brons, gult i olika nyanser, orange och korall men även klarblått, mörkviolett, vitt, silvergrått, limegrönt och "isrosa" som hos rosen 'New Dawn'. Dock passar denna ros illa ihop med 'Friesia', annars är den min favorit!

Men ta och kolla sortimentet i någon rosbok. Jag rekommenderar att du tar en titt i biblioteket på boken Rosor för nordiska trädgårdar av Lars-Åke Gustavsson. Det är ju mycket frågan om tycke och smak. Och vilken zon man bor i.

Om jag skulle välja själv (har också falurött hus!) så skulle jag ev. ta antingen 'Alchymist' eller 'Goldener Olymp' och ev. en mörkblå klematis som sällskap till den, t.ex. Clematis 'Venosa Violacea'. Alla dessa klarar zon 3.

Sylvia