Vilka träd - råd

Karin

Hej

Jag behöver lite goda råd vad jag ska välja för träd vid vår entré. Hade tänkt mig tre stycken, ett vid terrassen som kan ge lite vind- och insynsskydd utan att vara alltför kompakt och två på var sin sida om ingången. Vill inte att de ska bli alltför höga och yviga eftersom det bara är 4.60 m mellan hus och trottoar.

Bor i Helsingborg och det är på norrsidan av huset de ska placeras. På sommaren är det sol nästan hela dagen och på vår och höst mest på morgon och kväll.

Skulle så gärna vilja ha en eller kanske två magnolior men vet inte vilken sort som skulle passa bäst. Vill inte ha för mörka blad på träden eftersom huset är så mörkt.

Mvh Karin

Odla Svarar: 

Hej

Du kan välja magnolior, det verkar ju vara bra läge för dem. Det finns olika sorters magnolior, men eftersom ert hus är rätt "massivt" och högt, så välj gärna ett inte alltför litet träd som då kan se för pyttigt ut.

Vill du ha samma träd på båda sidorna av entrén så kolla till exempel hybridmagnolia, Magnolia 'Merril', den blir upp till 5 meter hög och blommar i maj med doftande, halvfyllda rosavita blommor.

Ett annat förslag är Magnolia 'Galaxy' eller ' Leonard Messel', båda med rosa blommor och något lägre buskträd. Dessa skulle passa att kombineras med prydnadskörsbäret Prunus 'Accolade' på ena sidan.

Vid terrassen kanske du kan välja en lite mindre buskträd, till exempel Magnolia 'Susan'. Du kan också välja växter som en japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum 'Aureum' som med sina "soliga" blad ger färg eller varför inte den ljuvligt sirliga, stora busken hösttamarisk, Tamarix ramossima 'Pink Cascade'.

Med vänlig hälsning Sylvia