vilka kräver lågt kväve, och vilka är de lägsta temperaturer

Edwin Reffell

Hej!

Förutom pelargonier, vilka växter kräver gödselmedel med lågt kväve? Jag har gödselmedel som jag vill göra slut på och misstänker att cyklamen, dahlia och mangold ska gödslas med lågt kväveshaltigt gödselmedel. Dessutom undrar jag om plantor som nyss grott ska ha låg kväveshalt. Andra plantor som jag undrar över är paprika, tomat, physalis, kiwi, potatis, kungskaktus, cactus mammillaria elongata, underblomma (mirabilis), kanna, hortensia, azalea, ödesträd, Dr Westerlunds hälsoblomma, lyckoklöver, flitiga lisa, kalanchoe, porslinsblomma, amaryllis, elefanttunga, svartöga, sommarlövkoja, phlox, höstaster. tagetes, tulpan, bladamarant, aubergine, spenat, salladslök, purjolök, svärmorstunga, dracena, aloe, paradisträd, citrus och philodendrum. Min flitiga lisa och min mangold vissnade när jag gödslade dem med utspätt urin (1-20 resp 1-10). De repade sig sedan efter jag vattnade igen utan gödsel. Kanske är det så som jag har för mig att växter som ska blomma eller ge frukt kräver lågt kväve och bladväxter (med undantag för mangold) ska ha högt kväve? Finns det några av dessa som absolut vill ha lågt med kväve?

En fråga till. Nu då solen skiner vill jag ställa ut många av mina växter (paprika, tomat, physalis, kiwi, potatis, dahlia, cyklamen, underblomma (mirabilis), kanna, hortensia, azalea, Dr Westerlunds hälsoblomma, lyckoklöver, flitiga lisa, svartöga, sommarlövkoja, phlox, höstaster. tagetes, tulpan, bladamarant, aubergine, salladslök, purjolök, mangold och citrus) på min inglasade balkong som ligger i söder. Vilka är de lägsta temperaturer som dessa får utsättas för?

Jag har letat på internet efter en tabell som ger olika växters kvävebehov samt en tabell som ger de lägsta temperaturer som växter ska utsättas för men inte hittat någon. Därför kommer jag nu med alla dessa frågor. Jag hoppas det inte blir besvärligt. Stort tack för hjälpen.

Med vänliga hälsningar, Edwin 

Odla Svarar: 

Hej!

Dessvärre tror jag inte det finns en sådan tabell på nätet. Och tyvärr har jag jättemycket att göra, så jag hinner inte heller gå in på alla de enstaka växterna som du frågar om. Men det går säkert att googla sig fram växt för växt och skriva en egen tabell? Lite sysselsättning, kanske? 

Du har rätt i att bladväxter vill ha mer kväve än blommande, så det är en liten tumregel. Kvävet driver i första hand tillväxten av de gröna delarna. Baljväxter av olika sorter kan tillverka kväve själva så de behöver ingen kvävegödning.

Jordbruksverket har en del matnyttigt som du kan läsa, t.ex. denna:
Växtnäring

Med vänlig hälsning
Sylvia