Vildvuxen rabatt - börja om

Maria

Hej

Vi har en stor perennrabatt som har löpt amok lite under tidigare ägares tid, vi har bott här ca ett år. Den är full av kirskål, malva, annat ogräs som jag inte identifierat, massor av hög ranglig höstaster, aklejor och gullris. Vi vill börja om från början med rabatten för att få bukt med den eftersom den står mitt i blickfånget i trädgården runt en ståtlig fläder. Tanken är att flädern ska beskäras lite till våren också, samt att rabatten ska minskas i omfång med ca 0,5-1 m.

När är bästa tiden att gräva ut rabatten? Nu innan tjälen eller till våren? Eftersom allt ska bort så spelar det ju inte så stor roll om jag kan se vilka växter det är. Vill ju även ha bort kirskålen så jag ska jordförbättra till våren innan vi planterar nytt.

/Maria

Odla Svarar: 

Ni kan gräva upp antingen nu på hösten eller på våren, det spelar ingen roll. Gräver ni nu kan ni lämna jorden i större kakor så att frosten bearbetar dem under vintern. Men akta för fläderns rötter så ni inte skadar dem eller blottar dem för frosten! Akta också så ni inte skadar barken när ni håller på och gräver.

På våren kan ni bearbeta jorden och eventuellt lägga på ny jord. Bred sedan ut en rotmatta så att kirskål m fl inte kan komma upp igen, det brukar vara svårt att hitta alla små rotbilar när man gräver. Gör hål i rotmattan för de nya växterna och bred sedan någon marktäckning, som vackert grus eller täckbark, över mattan så att den inte syns.