Vem äter tomatplantorna?

Noemi

Hej och tack i förväg för hjälpen!

Jag har planterat ute mina tomatplantor på en solig och skyddat läge, men bara efter en kväll har alla blad blivit uppätna.

Jag har läst att tomatblad är giftiga. I min trädgård finns det gråsuggor, myror (ej i närheten av planteringsplatsen), snäckor och sniglar (jag plockar bort dem varje dag). Jag har jordgubbar i närheten. Jordgubbarna har klarat sig några har fått ett hål (blivit delvis uppätna). Hur kan jag skydda tomatplantorna?

Är gråsuggorna skyldiga? Det finns mängder av dem.

/Noemi

Odla Svarar: 

Hej

Det är nog inte gråsuggorna som är boven men det kan finnas både öronvivlar och tvestjärtar i jorden och i olika gömslen i närheten. Det finns också ljusskygga larver av grönsaksfly som också gömmer sig under dagen och alla kommer de fram på natten och kalasar på till exempel tomatplantorna. För dem är tomatbladens giftighet inget problem.

Svep in tomatplantorna i tunn, vit skyddsväv som sluter tätt nertill så kanske det minskar lite på ätandet, men när väl tomatplantorna blommar måste bina kunna komma åt och pollinera. Eller så ruskar du på tomatplantorna så att pollen yr runt lite.

Med vänlig hälsning Sylvia