Växtskärmar

Angelina gronberg

Hej!

Tack för en bra sida!

Vi står i valet om att köpa sk växtskärmar av murgröna. Med tanke på att de är ganska dyra funderar vi på att sätta upp en egen spalje och göra det själv. Jag har därför frågor kring hur lång tid det kan ta att växa upp en sådan "murgrönevägg" och få en fin tät murgröna. Avståndet som gäller är ca 6 meter och vi vill i allafall ha en höjd på 1.5 m. Hur många murgröna per meter bör planteras?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, Angelina

Odla Svarar: 

Hej!

Det skulle säkert bli billigare att bygga en växtskärm själv. Om ni är snikarkunniga, så börja med att sätta upp en stabil pergolavägg eller kraftig spaljé på dessa sex metrarna. Det kan ni ju göra redan nu på hösten och dekorera det hela med ett ljusnät över vintern om ni vill.

På våren kan ni sedan köpa kraftiga, krukodlade murgröneplantor, Hedera helix, av den typen som säljs av plantskolor för utomhusbruk. De små plantorna som är menade som krukväxt inomhus är inte så härdiga.

Om ni hittar större plantor, kan det räcka med 2 plantor per meter, d v s en planta på varje halvmeter. De växer ganska fort när de väl kommer igång. De vill helst inte stå i full solgass utan lite halvskuggigt i väldränerad, mullrik jord som inte är för torr.

Lycka till! Sylvia