Växthusbelysning

Britten Hjertstrand

Hej ! Har köpt ett växthus på 12 kvm. Nu är jag osäker på hur jag ska göra med belysningen. På ena långsidan blir det en såbädd i midjehöjd. På den andra sidan krukor med tomater. Vid bortre kortväggen en liten sittplats att njuta på. Ska jag ha lysrör eller kanske LED....? Uppe i nock och/eller utmed långsidorna? Finns det nån bok du kan rekommendera mej som växthus-nybörjare ? Tack på förhand för svar och tips ! Hälsningar Britten Hjertstrand

Odla Svarar: 

Hej Britten,

Normalt sätt så behöver man bara ljus i växthus om man börjar tidigt på säsongen och ljustillskott för att förlänga dagen från och med augusti. När du använder stödljus vill du att ljuset skall vara så nära plantorna som möjligt.

Min rekommendation är att du köper en eller flera Växtarmaturer eller Växtlampor som lätt kan flyttas från såbädden till krukorna. Jag hade valt med LED eftersom de dels är energisnålast och har längst livslängd. Ett alternativ är vår Växtarmatur Quattro vars LED-chip ger de specifika våglängder som stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst.

Lycka till med ditt växthus!

mvh Hanna