Växtförslag

Bilder som inspirationHar du något förslag på växt mot faluröd husvägg i söderläge intill vit veranda (zon 1, Bergkvara) I hushörnet står först en klätterros Aclhymist, sen en ekbänk därefter ett hörn som ska fyllas med växt sedan en vit veranda.

Sylvia

Odla Svarar: 

Rosen 'Aclhymist' är ett bra val till falurött. Du kan, om du vill, komplettera den med en djupviolett klematis! Själv har jag sorten Clematis viticella 'Venosa Violacea' ihop med 'Alchymist'!

Du kan fortsätta på samma linje, dvs. välja växter i en mjukorange-persiko-aprikos färskala. Många solbrud, liljor och dagliljor t.ex. finns i dessa färger. Vidare finns nya sorter av röda solhattar, Echinacea, som inte alls är röda, utan just aprikosorange och ljusgula. Eller varför inte den vita sorten Echinacea purpurea 'Alba' med sin bronsfärgade mitt!

Vackra dekorationsgräs med bronsskiftningar antingen på bladen eller på vipporna passar också bra till.

Att kontrastera med vinröda/djupvioletta/lavendelblåa blommor skulle passa bra till, som blodtopp (Sanguisorba officinalis 'Tanna), rysk martorn, anisisop, stäppsalvia mfl.

Lätta upp dessa livliga färger med vitt (pärleternell!), limefärgad (kantväxten jättedaggkåpa!) och citrongult, som höstgulrisen Solidago 'Lemore'.

Även växter med silvriga blad passar bra till sammanhanget. Förslag som pärleternell, silvermartorn, silvermalört mfl.

Bifogar några bilder som inspiration!
Sylvia