Växter till portalen

Britt Inger

Hej

Jag skulle vilja få lite tips hur jag gör med vår portal. Du kan se den på bilden, inte så nära men ändå.

Det är en gammal tomt som vi har stuga på och portalen är vid vägen. Det har förmodligen varit växter eller nått på taket. Bortregnat kanske för det ligger ett "hönsnät" över taket och nån liten mossa-bit. Nu skulle jag vilja fixa till nåt så det ser trevligt ut och sköter sig själv. Tror inte jag vill ha nåt som klättrar upp för "stammarna" som håller upp taket. Finge gärna vara nåt med färg om det finns. Hur gör jag och vad petar jag dit tror du? Solen kommer på lite men där är många höga träd runt om.

Dessutom skulle det vara roligt att ha nåt på stenen du ser i förgrunden, men det känns inte lika nödvändigt.

Hoppas du kan hjälpa mig med nåt fint. Tack på förhand !

Ha en fin sommar!

/Britt Inger

Odla Svarar: 

Hej

Om du inte vill ha en kraftig klättrare som klätterhortensia eller en honungsros, så kanske en samling taklökar och fetbladsväxter på själva portalen kan vara en idé? Det finns en så kallad Sedum-matta att köpa på rulle, ungefär som man köper gräs på rulle. Du gör i ordning taket först, tar bort mossan och brer ut lite sandig jord där och så rullar du ut mattan och vattnar. En sådan matta finns att köpa till exempel hos Vegtech och kan säkert beställas via din plantskola om du frågar. Kika gärna här: Vegtech

Angående stenen, hur skulle det vara med en klätterhortensia eller en yvig skogsklematis eller kaprifol som kastar sig över den?

Med vänlig hälsning Sylvia