Växter i en murad förhöjd rabatt?

billy

Hej. Jag och min sambo har precis byggt en förhöjd rabatt av lekablock som vi murat/putsat en yta på. Den ska nu vitmålas och sen fyllas med växter. Frågan är vad? Rabatten har formen som ett L, ca 3 meter på den korta sidan o ca 6-7 meter på den långa. 3 block hög o 1 block i bredd. Den är belägen på en lantlig tomt, och har mycket sol.

Vi söker tips på växter och blommor vi kan sätta i den, helst perenna, och undrar även om den behöver några borrade avrinningshål? Hur djupt med jord behöver det vara? Ja lite allmänna tips vore också bra. Skulle bli evigt tacksam för svar. :)

Odla Svarar: 

Hej Billy!

En putsad mur bör man klä på insidan (väggarna) med t.ex. platonmatta innan man lägger i jorden. Jorden bör vara av god kvalitet och absolut rotogräsfri och ha direkt kontakt med alven under (möjligen markduk mellan men helst inte och absolut inget dränerande makadamskikt kvar). Jordlagret styrs av höjden på muren, men bör inte vara mer än 60 cm djupt. Om ni bygger en högre mur någon gång får man fylla upp resten med alv). Toppen av den putsade muren bör ni ha en toppsten eller plåt på- annars kommer putsen börja flagna rätt snart. Inga avrinningshål behövs eftersom det inte är en stödmur- hela botten är öppen. Däremot en porslang som får ligga kvar på jordskiktet efter planteringen är gjord. Till den kopplar ni bevattningsslangen och får allting vattnat på samma gång. Överst 5-10 cm täckbark.

Nu till växterna; Jag förstår att muren är smal och kan därför inte rymma så mycket jord. Den kommer alltid vara rätt så torr (även om ni vattnar ofta) och därför bör ni välja växter efter det. Jag vet inte vilken växtzon ni bor i, men i ett lantligt läge tycker jag det kan passa med några syrenträd, buddlejor i olika färger (rosa, blå, vit) som ger lite höjd. Små rosor och kanske lavendel eller nepeta som kantväxt. Detta förslag ger blom från våren till hösten. Vimsa inte till med för många olika arter och försök hålla en färgskala som passar till huset och er stil. Lycka till! Med vänlig hälsning Karin