Vattenskott på äppelträd

Nybörjare

Hej

Jag har övertagit en gammal trädgård med oskötta äppelträd. I våras hade jag hjälp av trädgårdsmästare att klippa träden. De sågade ner mycket. Tog bort flera av de större grenar samt kortade av mindre kvistar vilket troligen inte gjorts på många år.

De lämnade kvar några grenar som såg torra och döda (?) ut med förhoppning om att de ev. skulle få nya skott. På vissa av dessa har nu lite grönt kommit. Jag fick i uppgift att ta bort alla vattenskott som skjuter rakt upp nu i JAS- perioden.

  • Angående detta undrar jag hur nära mot grenen ska jag klippa av vattenskotten, är det så nära som möjligt eller 0,5 cm eller mer?
  • Kan jag också nu i JAS- perioden klippa av de grenar och kvistar (ca 0,5-2 cm tjocka kvistar) som är torra och ser döda ut, eller ska jag vänta till nästa vår med det. Jag tycker det skulle vara enkelt om det går att göra nu eftersom jag kan se på kvistarna vilka som lever utifrån vilka som har lite blad.

Tacksam för ditt svar.

Vänliga hälsningar Nybörjare

Odla Svarar: 

Hej

Ja, du bör ta bort vattenskotten på äppelträden nu under JAS-perioden (juli-augusti-september).

Klipp intill kragen, det vill säga den förtjockningen som vattenskottet växer ifrån, det blir cirka 0,5 centimeter från huvudgrenen på dessa vattenskott. Om ingen krage finns, klipp så nära grenen som möjligt utan att skada huvudgrenen.

Du kan även ta bort döda och torra grenar på äppelträdet nu.

Med vänlig hälsning Sylvia