Vatten - fruktträd

Ulla

Hej Sylvia

Vi blev lyckliga ägare till en kolonilott i år. Tyvärr blir tomten då och då fylld med vatten på grund av olika orsaker. Det kan bli bättre framöver men troligen kommer det att ta tid.

På tomten har det funnits äppelträd som vi har tagit bort eftersom de var i dåligt tillstånd. Vi trodde att det berodde på att de var gamla men troligen var inte det den enda orsaken. Nu vill vi plantera något nytt. Finns det fruktträd som klarar lerjord och mycket vatten? Vi hade från början tänkt att spaljera ett äppelträd. Finns det andra växter som tycker om mycket vatten? De bör vara växter som kan bli höga eftersom vi vill ha det som insynsskydd.

Hälsningar Ulla

Odla Svarar: 

Det här med översvämningar är verkligen inte bra! Det behöver dräneras på området och det rejält! Det finns knappast några träd som gillar att stå i vatten, särskilt inte under vintern, så ta upp detta med koloniföreningen!

En möjlighet vore ju att bygga en stor, cirka meterhög trälåda som man placerar där det inte är fara för så mycket vatten. Lådan fodrar man med markväv och gör ett par hål nertill i sidan så att eventuellt överflödigt regnvatten kan rinna ut. Sedan fyller man den med bra matjord och planterar ett spaljéträd mot en spaljé (alternativt har lådan mot en husvägg eller dylikt att spaljera mot).

Man måste så klart se till att vattna sedan under sommaren om det inte regnar, för i en låda torkar växterna ut snabbare än planterade i marken. Du kan till exempel ha smultron som marktäckare på lådjorden så det minskar avdunstningen.