vass där det skall bli gräsmatta.

Ragnar Falck

Vad skall göra för att få bort vassen där jag skall anlägga gräsmatta. Det är dränerat sedan i höstas, men vassen sticker nu upp. Det går inte att gräva upp den. Då måste jag schakta bort flera kubik jord först.

mvh Ragnar

Odla Svarar: 

Hej Ragnar! Det är ett ovanligt problem Du har. Det finns ju ett alternativ som bör gå bra och det är att Du sår Din gräsmatta och struntar i vassen tills vidare. Trimma bort den vass som kommer efter hand. När gräset har etablerat sig kan Du klippa med gräsklippare och då orkar till sist inte vassen hänga med längre och besegras.

Om vassen är tät och riktigt aggressiv kanske Du får ta till tuffare metoder nämligen att spruta bort den med Round Up. Då måste Du vänta att så gräs och låta vassen komma upp så att det blir en grönmassa som kan ta upp ogräsmedlet. Round Up fungerar så att det är de gröna växtdelarna som kan ta upp medlet och sedan transportera det ner i rotsystemet där det kan ta död på växten. Ju mer grönska desto mer medel tas upp och desto bättre resultat. Tänk på att undvika vattendrag då Round Up är giftigt för vattenorganismer.

Hoppas "så in i vassen" på att Du ska lyckas. Jankov