Vårblommande lökarna tittar upp redan nu!

Victoria Bonin

Hejsan! Jag satte pingst- och påskliljor, honungslökar, kungsängsliljor, "trumpinnar", Iris hollandica, krokus, botaniska narcisser och klosterliljor i september och oktober. Mitt problem är att vissa av dom redan nu börjar titta upp!

Jag vet ju att man ska vänta med att sätta tulpaner men de andra står de att man ska plantera lite tidigare så dom hinner rota sig lite. Hur ska jag göra nu för att inte gå miste om deras blomning?

Kan jag gräva upp dom och sätta dom i krukor och ta in dom och hoppas på att dom blommar inne, för dom dör väl om det nu blir minusgrader och snö här så småningom om jag låter dom vara kvar i rabatterna, eller?

Kan ju berätta att jordgubbar kan jag fortfarande plocka och sparrisplantan har skjutit upp 3 små sparrisar nu !!!

En lite ovanligt varm höst har vi här i Kristianstad.

Så vad tycker du att jag ska göra för att ha en chans att få lite blomning?

Mvh Victoria

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, det är den lååånga varma hösten som ställer till det. Om lökarna inte har kommit så långt och det snart börjar bli kallare, så kommer de nog att sluta växa och vänta på våren.

Hos mig är det ungefär likadant, många lökar är upp till 5 cm långa. Men jag låter dom vara kvar. När det börjar bli kallt, tänker jag ösa torra löv på lökarna för att skydda dem mot värsta kylan. Hoppas också få snö som jag kan täcka med.

Skulle du ha lökar där blomknoppen redan syns, kan du förstås ta upp dem i en kruka och njuta av dem inomhus, men bara i sådana fall.

Det där med jordgubbar o sparris lät ju häftigt! Njut så länge det varar!

Med vänlig hälsning Sylvia