Vara klematis bara dör

Inger

Hej

Vi har klematis Södertälje vid tre balkongstolpar, dom blommar jättemycket, ett par/några somrar vardera och sen dör dom. Köpt nya i princip vartannat år 1-2 st av de 3, inget kul! Varför tror du? Den ena har nätnävor som skuggning, de andra två fänrikshjärtan. Kan det vara så att dessa tar för mycket plats/rotplats?

Gräsmatta runt respektive plantering som vardera är ca 70 cm i fyrkant. En av Södertäljarna såg ut att spritta nya skott tidigt i vår men nu ser den helt död ut = två som måste ersättas i år.

Tack på förhand!

/Inger

Odla Svarar: 

Hej

Det verkar ju skumt att det blir så med dina klematis gång på gång. Hur är det med jorden, är den bra? Det finns väl ingen stenröse eller liknande under jorden så att vattnet och näringen bara försvinner?

Jag tror inte att skuggväxterna har någon större roll i detta men du kan gödsla extra för säkerhets skull, klematis är mycket näringskrävande.

Visserligen har de två senaste vintrarna inte varit särskilt nådiga mot några växter över huvud taget, men 'Södertälje' är en italiensk klematis som borde komma åter från roten även efter en strängare vinter. Du har väl planterat dina klematis tillräckligt djupt, alltså så att rothalsen är 10-15 centimeter under jorden och dessutom har sand runt rothalsen?

Om det ändå inte fungerar med klematis 'Södertälje' så fundera på att byta sort, det finns ju massor av liknande sorter, till exempel 'Mme Julia Correvon'.

Med vänlig hälsning Sylvia