Var köpa detta?

Britt

Hej

Jag skulle vilja köpa en planta av hjärtnöt, Juglans ailanthifolia var. cordiformis. Men var?

Jag skulle också vilja ha jordgubbshallon, Rubus illecebrosus. Det har jag sett att bloggare kan erbjuda på nätet. Men kan man inte köpa det i en affär? Det lär ju vara en härdig och väl lättskött växt, även om jag vet att bären är mer vackra än smakfulla.

Dessutom skulle jag vilja köpa någon form av odlingsväv/nät att ha över trädgårdslandet som skydd mot kyla och skadedjur. De odlingsvävar jag köpt håller inte ens en säsong. Jag köpte även trådgardin på IKEA. Även den höll knappt säsongen ut. Men finns det inget riktigt bra? Nät som används som skydd vid byggen? Det ska ju släppa igenom regn och solsken.

Hälsningar Britt

Odla Svarar: 

Hej

Jo, det finns bra grejer, men sådan skyddsväv eller odlingsväv finns vanligen i affärer som säljer även till branschfolket, inte i affärer typ IKEA som säljer till "vanligt folk". Så ta en titt i affärer som Granngården, Weibulls och liknande. Be att få odlingsväv av yrkesodlarkvalite, 22 g/m2, det betyder att det är en tjockare väv än den tunna vita som säljs i plantbutiker. Den håller i flera säsonger.

Väven säljs även på nätet hos vissa amatörodlare och i proffsbutiker, sök på odlingsväv. Kolla här: vissa amatörodlare och i proffsbutiker, sök med odlingsväv.

Du frågar efter ovanliga växter som hjärtnöt och jordgubbshallon. Tyvärr får jag återigen hänvisa till hobbyodlarnas växtmarknader, dessa är inte något som kedjorna brukar ha till försäljning, men åtminstone jordgubbshallon har förekommit hos Trädgårdsamatörernas växtmarknader.

Det finns vissa plantskolor som kan tänkas ha en lite ovanligare sortiment, men jag vet inte var du bor så det är svårt att föreslå någon. Om du känner till en sådan, gärna privat, plantskola i närheten så kan du säkert be dem att ta hem detta till dig. Är de tjänstvilliga, bör de kunna göra det.

I Danmark brukar det däremot lite mer allmänt säljas både hjärtnöt och jordgubbshallon, jag har till exempel sett Juglans ailanthifolia var. cordiformis ´Imshu' säljas på olika håll.

Med vänlig hälsning Sylvia