Var köpa bergtall?

Anita

Kan någon av alla er med odling som intresse tala om för mig var jag skulle kunna få tag på ett större antal bergtall, pinus mugo, tycker det verkar skamligt att betala 300:-/st.! Bor i Skåne, men kan tänka mig att webbhandla!

Blir lycklig om jag kan få hjälp!

/Anita

Odla Svarar: 

Hej Anita

Jag förstår att det kan tyckas vara mycket pengar med 300 kronor för en bergtall, men då jag tittar efter i mina prislistor från stora Svenska grossister verkar det vara helt i sin ordning med det priset i affären. Kanske kan du få rabatt om du köper många bergtallar - det kan vara värt att fråga. Såklart kan du prova att driva upp bergtallsplantor själv som ett alternativ.

När jag nu nämner kvalitet så är det en benämning med bland annat innebörden att bergtallsplantan är frisk och i god form och har ett väl utvecklat rotsystem i en kruka som är lagom stor (ej rotsnurr som bildas då krukan inte omplanterats på länge), tillräckligt många och bra placerade skott för nämnd kvalitet. Sen tillkommer en indelning i storlek/höjd, men ibland även diameter. Det kan skilja mycket på om växten, i ditt fall bergtall då, är 10 centimeter större - då har odlaren haft skötsel längre, kapitalet låst och tagit en risk under en längre tid.

Det är viktigt att ta reda på så att växterna du ska köpa klarar de svenska förhållanden så inte plantan är importerad från ett klimat som är mildare. I varmare klimat växer plantor snabbare och blir då naturligtvis billigare att köpa, men kanske inte överlever hos oss.

Som du anar finns det många fallgropar och det bästa är att gå till en seriös handelsträdgård som säljer bra plantor av god kvalitet till dig och har intresse av att du blir nöjd kund som återkommer.

Lycka till Anita!

Med vänlig hälsning Karin