Vad ska jag sätta i min rabatt?

annette wiström

Hej, jag har en rabatt utanför mitt köksfönster som jag tröttnade på och tog därför bort nästan allt som växte i den i höstas. Hade stockrosor som alltid fick diverse ohyra och dessutom inte längre blev vackra röda/rosa färger utan korsade sig till ljusgult. Sedan var det en pytt i panna av en massa fådda växter + annat som jag inte gillade.

Kvar finns nu lavendel i den högra delen (inte ända bak hela vägen, bara allra längst till höger går den ända längst mot väggen) och strax bakom ska komma små vinröda Alliumbollar. Mitt hus är vitt. Jag skulle vilja ha något rosa eller rött. Marken är inte så djup i denna rabatt. Helst skulle jag vilja ha någon ros, kanske klättrande kunde vara fint mot huset, men är inte säker på att det är djupt nog. Rosor kräver väl mycket djup? Kanske blir det för torrt också?

Har funderat på att göra en högre rabatt men vet inte om det blir snyggt mot trappan. Jag tycker mycket om Klematis men vet ej om de gillar så pass mycket sol för rabatten ligger rakt åt söder, så det blir rätt torrt och varmt.

Har du något tips på vad jag kan sätta? Jag tycker om gammaldags växter och gärna rött eller rosa.

/mvh Annette

Odla Svarar: 

Hej Annette! Att det blir torrt i rabatten nära huset tyder på att dräneringen fungerar- ännu. Kanske borde du vara glad för det och skippa rabatten istället. Är detta inget alternativ för dig är det växter som tål torrt läge som gäller. Med det sagt så är det dock så att alla växter kräver god jord till att börja med och omsorg med bevattning och gödning under etableringsfasen (brukar vara 2-3 år). När växterna är etablerade på platsen kan de klara sig bättre själv om växtvalet är rätt efter platsens förutsättningar. Dock kan det varma somrar behöva vattnas även sen- särskilt om vattnet rinner bort i dräneringen direkt. Låtsas att rabatten är en urna och sköt den där efter. När jordlagret inte är så mäktigt kan växterna heller inte bli så stora och inte blomma så länge. Här följer en del förslag. Du får troligen inte plats med allt utan välj t.ex. en rossort, en hög perenn och en låg.

Ros: Prova Gallicarosor (t.ex. Charles de Mills eller Officinalis) eller Albarosor (t.ex. Celestial) eller rugosagruppen (te.x Louise Bougnet, Therese Bougnet) eller pimpinellifoliarosor ( tex. Single Sherry, Stanwell Perpetual)

Mellanhög perenn: Dictamnus albus´Purpureus´. Mose brinnande buske. 0,8m, vitrosablom. Lavatera thuringiaca . Gråmalva. Rosaröd- vit blom. 1,2-1,5m

Låg perenn: Fler Lavendel? Stachys byzantina . Lammöron. 0,35m. Lilarosa blom. Sedum ´Herbstfrreude´. Kärleksört. 0,4m. Röd blom. Salvia x sylvestris´Schneehügel´. 0,4m. Vit blom.

Hälsningar från Karin