Vad plantera i död slänt?

Franjo

Hej

Undrar vad man skulle kunna göra med en död slänt, 10 m lång och 1,5 m hög?

Det växer några gamla nerklippta enar på toppen av slänten. Nedanför växer en gräsmatta.

/Franjo

Odla Svarar: 

Hej Franjo

Ja, en död slänt låter ju lite ledsamt men du ger mig viktig information om att det nog egentligen inte är något fel på jorden (i form av gifter) eller på läget eftersom där trots allt växer en del. Enar växer där det är kargt och torrt och då kan du ta bort allt gräs (som jag antar att du inte vill ha), men låta enarna vara kvar.

Jordförbättra ordentligt på hela slänten och lägg en bevattningsslang på toppen av slänten. Se till att jorden är rotogräsfri och helst ogräsfri. Sen kan du sätta fler enar eller småtallar och andra buskar och träd som klarar torrt läge (till exempel havtorn, Hippophae rhamnoides, kvastginster, Cytisus eller kinesisk tamarisk, Tamarix) i den övre delen och buskar som vill ha något mer fukt och som blir lite lägre längre ner i slänten (till exempel ölandstok, Potentilla fruticosa eller oxbär, Cotoneaster med flera).

Köp plantor av god kvalitet av en hederlig gammal handelsträdgård med kunnig personal, så du kan få rätt plantor för din zon och plats. Sätt plantorna tätare än rekommenderat så de snabbt klär in hela ytan. Lägg på kokosflis eller täckbark på jorden . Sköt det ordentligt de första 2-3 åren tills allt har etablerat sig med bevattningen och gödning. Ta-daa - sen har du en mycket lättskött och fin yta i kanske resten av livet.

Jag har förutsatt att slänten är vänd inåt din trädgård så du ser hela slänten.

Lycka till önskar Karin