Vad lider rosenhagtornen av?

Ann Lindberg

Hej! Vi har en rosenhagtorn som inte mår så bra. Den blommade i våras som vanligt men strax efter det så började den tappa sina blad, och de nedersta grenarna är nu nästan kala. Har hört talas om hagtornsrost men av de bilder jag hittat på nätet så liknar ingen detta - bladen ser torra ut och har tätt med små bruna prickar. Trädet har tidigare år varit angripet av insekter men i år så är det inte det som är orsak till otrivseln..

Odla Svarar: 

Hej,

Hagtorn kan drabbas av en drös olika sjukdomar och i vissa delar av landet har hela bestånd dött ut. Det är sannorlikt en av två svampar som har satt sig på ditt träd.Hagtornsrost, Gymnosporangium claariiformae respektive Päronrost, Gymnosporangium fuscum. Svamparna värdväxlar och övervintrar hos enar, både svenska vanliga enar och kinesiska odlade sorter. Det kan även vara pilskorv som satt sig i trädet.

Tyvärr finns inget botemedel mot dessa svampar, det enda man rekomenderar är att kratta upp alla löv på hösten och bränna upp dem, låt dem inte ligga kvar under marken och definitivt inte i komposten. Man kan även minska angrepp genom att inte ha några enar på ett avstånd av minst 200 m från hagtornsträdet.

// Anna Theorin