Vad går att plantera?

Gabriella Engström

Hej. Det är så att min rabatt på framsidan av huset står halva dagen i sol och resten av halva dagen i skugga. Jag har planering på att riva upp och plantera helt nya växter och blommor, i mina funderingar har jag då: Fackellilja, Daglilja, Bollviva, Alpgentiana och Buxbom.

Mitt problem är att alla dessa trivs i sol-halvskugga (bortsett från buxbom). Kommer dem att klara sig trots att det är sol halva dagen och helskugga resten av tiden? Borde jag kanske fundera ut några andra växter och blommor att ha där istället som trivs i både sol och skugga?

Tacksam för svar då jag är nybörjare på allt som har med rabatter och trädgårdar att göra.

Med vänliga hälsningar Gabriella Engström

Odla Svarar: 

Hej Gabriella! Rolig att få en ny trädgård. Vad du behöver ta hänsyn till utöver hur solbelyst platsen är, är att observera hur fuktig jorden är, jordmån (t.ex. lerig eller sandig jord) och vilken struktur jorden har (kompakt eller lättbearbetad) samt klimatet på platsen (t.ex. om det är dragigt, regnskugga eller om ett s.k. mikroklimat finns).

Det ser på bilden ut som om du borde jordförbättra före planteringen. Blanda in mull i form av kompostjord eller t.ex. jord med kogödsel. Lägg ut 10-15 cm tjockt lager och vänd ner det i det översta 25-30 cm befintliga jorden. För att du ska slippa gå på de värsta pumparna ska du nog låta bli gentianan - den klarar sig troligen inte utan är en delikat sak som har många krav på tillvaron. Börja med att tänka ut de större växterna – kanske någon buske/bambu eller ros eller ett träd som du gillar och klarar läget. Sen kan du fylla på med några perennsorter. Antingen får du prova dig fram med de sorter som du gillar eller satsa på gamla trotjänare såsom t.ex. Geranium macrorrhizum, Bergenia cordifolia, Epimedium x rubrum. Hemerocallis (daglilja) är också en lättodlad art om fukt finns på platsen. Buxbom kan du ha som några klot /kantväxt eller som en annan formation om du vill. Lycka till! Med vänlig hälsning Karin