Väcka övervintrade potatisblommor

Tina

Hej

Jag har två stycken jättefina potatis"buskar" på kruka som jag hade ute förra året. Jag har haft dessa två i garaget över vintern där det var rätt svalt och lite ljus. Har hört att man kan få dem att blomma igen men vet inte hur. Jag har ställt ut dem för ca 2 veckor sedan, när det inte var frostnätter kvar och vattnat rikligt varje dag. Inget händer. Sist hade jag i näring i vattnet, "Blomina" tror jag det hette. Är det kört för mina fina potatisblommor? Snälla, hjälp mig!!

Tack på förhand!

/Tina

Odla Svarar: 

Hej

Du vattnade väl dina potatisblommor någon gång emellanåt under vintern så att de inte helt torkade ut? Om inte, så det kanske är just för att potatisblommorna har torkat ut som är felet. Krafsa lite med fingret på stjälken och se om den är grön och saftspänd. Om den däremot är helt brun och torr, så har de tyvärr gått hädan.

Det fungerar sällan att ta potatisblommor direkt ut i kylan, de behöver vakna inomhus innan man börjar sakta vänja dem för utelivet. Du skulle ha tagit in potatisblommorna i boningsrummet efter vintervilan, i mars-april, ungefär som du gör med pelargoner, och klippt ner dem till en snygg bollform. Ny jord och eventuellt större kruka skulle de också behövt då.

Potatisblommorna behöver inte gödslas förrän tillväxten har kommit ordentlig igång och nya blad växer fram, cirka en månad efter omplanteringen.

Med vänlig hälsning Sylvia