Ullöss på orkidé

Patrik Lindorf

Jag läste om ullöss på brudorkidé, vilket är verkligen besvärligt att bli av med.

Jag fick ett tips som fungerade mycket bra. Tipset var att köpa ett paket tobak och blanda ca 20-30 gram i en halv liter vatten och spruta växten med det, samt runt omkring där växten står.

Det jag undrar är om detta är skadligt för växterna, eller skadligt på annat sätt, kan jag använda detta fortsättningsvis om det skulle visa sig att det behövs.

Mvh Patrik

Odla Svarar: 

Hej!

Det går bra att pröva tobak mot ullöss och annan ohyra på växter, men bara då och då, du bör ju inte nikotinförgifta dina växter! Tobaken kan också färga vita ytor bruna, så akta dig för om du har vita fönsterbrädor och väggar!

Här finns fler tips om hur du kan bli av med ullössen, det är ungefär samma förvarande som mot sköldlöss: sköldlöss.

Förr i välden när rökning var vanligare, bad jag ibland mina rökande kompisar att fimpa i blomkrukor för att bli av med s.k. sorgmyggor. Fimparna plockade jag förstås bort sedan men själva tobaken lät jag ligga kvar.

Eller så tog jag en cigarettfimp och la den i vatten över natten. Det behövde sedan spädas med mer vatten och så kunde jag spruta på bladen mot bladlöss på trädgårdens prydnadsväxter men inte på växter som skulle ätas. Nikotin är ett gift som påverkar nerver och hjärta, så av den anledningen får den här metoden inte längre användas i många länder

Med vänlig hälsning Sylvia