Tujahäck, gamla rötter.

Lena Andersson

Hej! Vi har en gammal tujahäck ( 30år) som vi ska ta ner. För att slippa gräva bort rötterna tänkte vi plantera en ny tujahäck nära/intill den gamla. Vi kommer att kapa ner den gamla så bara små stubbar är kvar som vi tänker täcka med ett jordlager, så att de inte syns. Kommer det att gå att plantera bredvid, och att den nya häcken kommer att trivas? M.v.h. Lena!

Odla Svarar: 

Hej Lena!

Jag hade inte rekomenderat att ha kvar rötterna. En häck som är 30 år gammal har i regel ett ganska stort rotsystem. Sen beror det på vilken höjd häcken har idag, thujor kan bli jätteträd så då har självklart rotsystemet ett mycket större område. Rötterna förmultnar självklart i jorden men det kommer att ta åtskilliga år. Sen brukar olika rötsvampar angripa de döende rötterna, dessa vill man inte ska komma över till de nya häckplantorna.  Jag skulle tro att ni får problem med att gräva det nya diket för häckplantorna så nära den gamla häcken. Det beror självklart på hur nära ni kommer plantera men räkna med minst två meter från den gamla för att kunna gräva ordentligt.

Det går inte att "renovera" den gamla häcken? Kapa den i höjden som ni vill ha och hålla efter med häcksaxen? Thujor tätar ofta till sig när de blir klippta på höjden. Släng på några påsar med kogödsel så brukar de ta fart.

Lycka till!

//Anna