Tujahäck och ful slänt

Gunnel

Hej

Vi har just flyttat till nytt hus där det finns en tujahäck som inte blivit så ompysslad. Den är bitvis grön i toppen, med en slank och risig "midja", men med pigga skott vid roten, hur får vi den fin och jämn?

Vi har också en liten slänt längs garaget, som vi inte vet hur vi ska hantera, bifogar bild. Vi vill ha en gång längs väggen för att komma till baksidan av huset, vår tomtgräns går mitt på den lilla gräsmattan till höger om cykelbanan. Marken är sandig och stenig och har rasat. Skulle vilja "binda upp den" på något vis. Tacksam för råd.

Hälsningar Gunnel

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det vanligt att gamla tujahäckar som inte blivit omskötta blir ganska risiga och fula. Det är den regelbundna beskärningen som gör att tujahäcken kan hålla sig tät och fin. Tuja kan klippas året om, men bästa klippningstiden är april och september.

Om du vill forma till mer eller mindre friväxande tujor behövs det gott om tid och tålamod. Tujor kan komma med nya smågrenar som med tiden fyller igen luckor, men innan du klipper, så kolla om det finns smågrenar inne i busken. Om häcken inte har varit beskuren tidigare, kan den ju se lite konstig ut under några år, men med regelbunden, rätt utförd beskärning och bra skötsel kommer den nog att bli bra igen.

Tujor har vanligen bara en genomgående stam, men grenarna är kraftiga och uppåtväxande, så man kan tro att tujan har flera stammar. Om häcken är så hög som ni vill ha den, så kan ni kapa toppen vid behov. Tuja kommer inte med nya toppskott sedan, den grenar sig inte där man beskär den.

Sidorna på tujahäcken går bra att ansa, bara se till att det finns något grönt kvar på kvistarna innanför klippet, då tuja inte brukar komma med nya skott från gammal, brun ved.

Angående slänten på bilden: Jag föreslår att ni bygger en snygg mur av murstenar eller liknande, som hindrar jorden från att rasa. Gör sedan en snygg gång av passande stenar eller marktegel.

På det blivande murkrönet kan ni sedan göra en rabatt eller en låg häck där ni planterar någon växt som klarar sandig och stenig mark, till exempel ölandstok. Då huset är rött med vita knutar, skulle den vita token passa bra.

Med vänlig hälsning Sylvia