Trädval

Pia

Hej!

Jag tänkte plantera två träd utanför vår altan. Träden är tänkta att ge lite naturlig skugga. Det är söderläge, lerjord och väldränerat i zon 2. Träden kommer att stå ca 6 meter från huset och med ca 4-5 meter mellanrum. Vi vill kunna går under dem och vill inte ha något träd som ger bär eller frukt. Jag har själv funderat på Prunus Accolade, men läste att de kanske kan bli lite för stora för oss och med överhängande grenar. Har även funderat på Ginnalalönn, men är inte så förtjust i deras växtsätt. Har även funderat på Prunus Kanzan, men är rädd att de också blir för stora så småningom. Därmed har jag kört fast och skulle väldigt gärna vilja ha råd om dessa som jag redan nämnt men gärna även nya förslag.

Mvh Pia

Odla Svarar: 

Hej!

Prunus 'Accolade' är en av mina absoluta favoriter, men som du säger, kan den bli väl stor. Men 6 m från huset skulle nog ändå räcka, den blir ju inte jättestor de första åren. Sedan kanske man kan byta träd när det inte längre fungerar. Men 4-5 meter mellanrum är i lite snålaste läget.
'Kanzan' blir tyvärr ännu större med åren. 

Tänk på när du köper trädet att köpa ett med tillräckligt hög stam. Stammen växer inte mycket i höjd sedan, det är bara kronan som växer. Ställ dig under och känn efter om stamhöjden räcker när du köper. Väl om möjligt friska E-plantor!

Här har du några mindre träd som du kan kika på:
- klotkörsbär, Prunus eminens 'Umbraculifera'
- blodplommon, Prunus cerasifera 'Nigra' eller ngn annan namnsort
- japansk (häng)körsbär, Prunus 'Sato Kiku-shidare-zakura', 'Royal Burgundy' e.d.
- silverpäron, Pyrus salicifolia 'Pendula', "Nordens oliv"! 
- klotrobinia, Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'
- japansk rönn, Sorbus commixta 'Carmencita E' e.d.

Med vänlig hälsning
Sylvia