Trädtomat och citronträd

Anita Mattsson

Hej!

Pratade med di kollega idag som bad mig skriva till dig om mina funderingar kring trädtomaten och citronträdet jag köpte förra året.

Trädtomaten: Min är 180 cm lång, bara en pinne rätt upp jättestora blad. Hur ska jag sköta den allt från att få den att förgrena sig och krukstorlek. Hur lång tid tar det innan det kommer några tomater. Vinterförvaring? Just nu har jag den inomhus i ett svalt rum. Hur svalt ska det vara? Hur mycket vatten på vintern? Vattna med näring från när?

Citronträdet: En pinne rätt upp, som är 60 cm hög. Samma frågeställning som trädtomaten.

Hälsningar Anita

Odla Svarar: 

Hej!

För båda växterna gäller följande: Övervintra svalt, 5-10 grader vore bra för citronen, ca 10 grader för trädtomaten. Det ska vara så ljust som möjligt, eventuellt behövs ett lysrör över växterna om inte ljuset i övervintringen annars räcker.

Vattna försiktigt under vintern, bara så att jorden hälls lätt fuktig men absolut inte blöt. Ingen näring under vintervilan.

I mars kan du plantera om dem i något större kruka i Medelhavsjord eller Citrusjord. Då kan du också knipsa av den översta toppen om du vill att plantan ska förgrena sig. Lämna dock några blad kvar om möjligt.

Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan de börjar ge frukt, men det rör sig om några år i alla fall.

Med vänlig hälsning Sylvia