Trädtips för liten täppa

Ami

Hej

Skulle behöva tips på lämpligt träd till min lilla trädgård. Det ska stå längst ned närmast brevlådan där jorden redan är förberedd (pinnmo utbytt till väldränerad trädgårdsjord för ca 3 år sedan). Kronan kommer att sticka ut över infarten.

Trädet får inte vara för högt, kanske en stamhöjd på 2 m max, men med en vacker krona, gärna så att det bildar ett litet tak som man kan sitta under. Gillar äppelträd men vet inte om det funkar med A2-stam som jag antar att jag bör ha för att kunna sitta under trädet. Gräsytan är ca 3 x 5 m totalt.

Trädet får gärna blomma eller i övrigt ha vackra färger som harmonierar med fasadfärgen.

Bor i Brottby i Vallentuna tror att det är zon 4. Läget är full sol, inte alltför blåsigt, zon III kan gå.

Tack på förhand

/Ami

Odla Svarar: 

Det var ju inget bra läge att sitta under ett träd intill en gata så kanske du kan välja ett träd som bara är vackert? Det finns äppelträd med svagväxande grundstam men man får kolla noga i plantskolan så att stammen är tillräckligt hög även när trädet är planterat. Stammen växer ju inte i höjd, bara grenarna. Äpple kanske slänger frukter över gatan som du får jaga dem sedan, tänk på det!

Annars kan du ju titta på träd med klotaktig paraplyform. Kolla sådana som klotlönn, Acer platanoides 'Globosum' (zon 3) och silverpäron Pyrus salicifolia 'Pendula' (zon 4). Kolla dock noga med stamhöjden!

Kika också på paradisapel, purpurapel och rosenapel (finns massor av sorter att välja bland), blodplommon, prydnadskörsbär och olika mindre rönnar.