Trädsjukdomar - bruna, torra lövkanter

Michael

Hej

Jag har ett mullbärsträd och ett valnötsträd som har fått bruna torra kanter på löven redan i augusti. Jag misstänker någon form av sjukdom. Vad kan det vara?

/Michael

Odla Svarar: 

När det är helt bruna blad på en växt kan det bero på många olika problem, men när bara kanterna av bladet bli brun, brukar problemet vara att växten är stressad av någon anledning.

  • Den vanligaste orsaken till bruna kanter på bladen är att växten inte får tillräckligt med vatten. Men det kan också vara det omvända, den får för mycket vatten! Det kan vara långa torra perioder utan regn, man bör då komplettera med manuell vattning. Är orsaken det omvända, alltså att växten "simmar" av allt regn, kan man skydda marken runtom med presenningar tills vädret blir torrare.

  • Rötterna kan stå för trångt och inte kan nå ut till vattnet. Detta händer ibland med växter planteras i tunga lerjordar som kan stoppa rötterna. Antingen öka vattning eller ännu hellre plantera om plantan så att rötterna har mer utrymme att växa i och ny, mer genomsläpplig jord.

  • Jorden håller inte vattnet. Om man har utpräglad sandjord, kan vattnet helt enkelt rinna igenom för fort och detta kan orsaka bruna kanter på bladen. Förbättra jorden med organiskt material som kommer att hålla kvar vattnet bättre. Under tiden kan du öka frekvensen av vattning.

  • Rötterna kan ha skadats. Om marken har blivit översvämmad eller om jorden runt plantan är hårt packad, kan detta orsaka rotskador. Om rötterna skadats, finns det inte tillräckligt rötter för att ta upp vatten. I så fall ska man försöka lösa det problem som orsakar rotskador och ev. beskära tillbaka plantan för att minska vattenbehovet medan rotsystemet återhämtar sig.

  • Ytterligare orsak är en hög salthalt i marken. Det kan antingen vara naturligt, dvs platsen är nära havet, men även övergödsling eller saltning av vägar i närheten kan orsaka detta. Man kan i sådana fall vattna mer under några veckor för att försöka skölja bort saltet.

Så fundera på om något av detta kan stämma?