Trädgård i samband med nybyggnation

Annie

Hur skapar jag en trädgård på bäst, snabbast och billigast sätt vid nybyggnation. Vår lantliga tomt på 1700 m2 ligger utanför Jönköping (växtzon???) och kommer bestå av f.d. odlad åkermark , d.v.s. total avsaknad av träd och buskar. Den är delvis fylld med matjord kring huset men består annars av ganska kraftig jord, (en blandning av ler- och sandjord). I väst gränsar tomten mot en berghäll som även går in en bit på tomten sen sluttar det från sydväst ner mot nordöstra hörnet (med ett fall på 3-4 meter) och där angränsar ett stenröse med något litet träd mitt i, typ sälg. Huset kommer förmodligen placeras uppe på höjden med entrén i sydligt-sydvästligt läge. Vi är beredda på att med tålamod och hårt arbete bygga upp vår trädgård bit för bit, år efter år, då vi inte kommer ha mycket pengar kvar till att anlägga trädgården när väl huset står på plats... Har du några tips på hur vi ska tänka då vi inte har några befintliga träd el buskar att utgå ifrån? Vad behöver en tomt för att få harmoni? Något stort träd har jag hört talas om, vilket kommer ta tid för oss. :) Hur bör vi planera upp tomten för att skapa rum i trädgården? Vilka träd och buskar är snabbväxande? Hur mycket behöver vi bearbeta åkermarken för att kunna så gräsmatta. Som sagt ligger tomten lantligt men med två grannar precis bredvid , (dock ligger vår tomt högst) så vi vill hitta balansen mellan lantlig trädgård som är öppen mot vyerna men ändå stänger ute grannarna., med både blommande rabatter, trädgårdsland, lekhörnor för barnen, flera sittplatser m.m. Vi har funderat på uppfart med singel och altan mot västra gaveln på huset och fram till bergshällen... Tacksam för alla råd och tips!!!

Odla Svarar: 

Hej!

Det kommer att bli en trevlig men arbetsam tid ni går till mötes - att få bygga upp en trädgård från grunden.

Men då du har mycket att göra i fortsättningen, dels med huset, flytten, barnen etc. så jag ger dig det bästa rådet att ta hjälp. Och framför allt, ha inte bråttom! Låt det hela växa fram i egen takt under många år.

Och som sagd: ta hjälp! Det första du bör göra tycker jag, är när huset väl har kommit på plats, att ta dit en trädgårdsarkitekt eller -designer som får planera trädgården och göra en ritning som ni sedan kan jobba efter. Det är inte alls så dyrt och framför allt, det sparar mycket pengar, möda och besvikelser i fortsättningen! Ta gärna anbud från flera firmor och prata igenom era önskemål med arkitekten ordentligt! Gör en sådan här lista vad ni önskar er i förväg.

Det finns jättemycket att läsa här på Odla, så gå igenom kategorierna som intresserar dig. Rabattförslag, nybörjarträdgård, planering, träd och buskar, byggnationer, häckar och mycket annat.

Under tiden ni väntar att få sätta igång så låna en dröse böcker i biblioteket som handlar om trädgårdsplanering och allmän trädgårdsbygge med gångar, trappor, altan etc. Kolla trädgårdar på nätet och läs på så mycket ni hinner, gör anteckningar och ta kopior på sådant ni gillar och vill ha. Visa detta för den som ska planera trädgården.

När ni sedan har en ritning så jobba efter den i den takt som arkitekten föreslår. Och ni måste inte göra allt själva, för större byggnationer och anläggning av gräsmattor mm kan ni mycket väl unna er hjälp!

Lycka till! Sylvia