Träd till fuktig mark

Linnea

Vår fina fontänpil har fått pilskorv och måste sågas ner. Marken där den stått är fuktig. Vid mycket regn blir där en liten sjö, trots dränering.

Har hört att pil inte är bra att plantera i närheten av dränering. Om det stämmer, så är jag tacksam för förslag på annat snabbväxande träd. Det gör inget om det blir stort för det ska fylla ett tomt område på tomten, zon 4 i Roslagen.

Med vänlig hälsning Linnea

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det mycket vanligt att fontänpil, Salix, drabbas av pilskorv.

Om ni har gjort en dränering med slangar eller rör, så kan pilens och även andra träds rötter tränga sig in i rören/slangarna och täppa till. Om däremot dräneringen består av enbart singel med eventuellt utlopp till ett dike, så är det inte så farligt även om trädrötterna går ner igenom singellagret.

Olika sorters pil och vide är bra på fuktiga ställen då de dels suger upp mycket vatten, dels tål de den våta miljön. Vad skulle du säga om en silverpil, Salix alba var. sericea? Den blir ett stort träd. Vill du hellre ha en svagare sort som ett buskage med korgvide eller energivide kanske? Det behöver dock ansas då och då.

Det finns även vackra förädlade alar som också tål fukt.

Annars kan du kanske plantera ett buskage med olika busksorter, buskarna har ju inte lika kraftiga rötter. Buskar som tål fukt är häggmispel, Amelanchier, olika sorter av rosentry, Lonicera tatarica, och druvfläder, Sambucus racemosa, som också finns i olika namnsorter.

Med vänlig hälsning Sylvia