Träd - förslag

Elina

Hej

I höstas var vi tvungna att ta ned två hagtornsträd framför vårt flerbostadshus (de var i dåligt skick). Vi är överens om att vi vill sätta nya träd, men vilka? I hörnen på tomten växer det äldre björkar. Det har diskuterats att sätta björkar även framför huset, men samtidigt vill vi inte att det skall bli för mörkt, läget är nordost. Dessutom kommer träden att hamna ganska nära huset.

Önskemål finns att träden inte skall vara högre än till första våningen (ca 5 m). Vad tror du skulle bli vackert framför vår ljusa funkisfasad?

Mvh Elina

Odla Svarar: 

Hej Elina

Det finns en sorts björk som blir 8-10 meter hög och har kritvit stam, Betula utilis var. jaquemontii, Himalayabjörk (zon 3). Det skulle väl passa fint om ni har tankar på björk, dessutom är storleken nog mer rätt till ert hus än något som blir mindre.

Annars finns andra alternativ som blir mindre än 5 meter höga, såsom ett par flerstammiga träd i större solitärkvalitet, till exempel Syringa vulgaris ´Beauty of Moscow´ (3-5 meter, blekrosa blom) eller Amelanchier lamarckii fk Ultuna (zon 5, 4-5 meter, vit blom och fin höstfärg). Jag har tagit hänsyn till er byggnad och vad som passar till den stilen och tidsåldern.

Ge uppdraget åt en bra anläggare/landskapsingenjör att köpa in och plantera det eftersom stora träd i fin kvalitet kräver det. Passa på och få planterat lite fina småbuskar eller perenner under träden så trivs de bra.

Lycka till!

Önskar Karin