Tomaterna svartnar och spricker

Britt Erixon

Hej, jag tror jag gör nåt fel när jag skickar in frågor till er. Jag har också skickat med en bild på angripna tomater. Jag har frågat vid felra tillfällen, men får aldrig svar. Jag följer mallen, men var kommer svaren? Eller när? Kanske är jag för ivrig, men det verkar inte ta flera veckor, när jag läser andras frågor o svar. Har problem med tomater som växer fint ända till skördetid. Då spricker de eller blir mörka o knöggliga. Odlar i pallkragar (målade utvändigt med falu rödfärg). Mitt andra problem är att jag får 2-3 gigantiska rödbetor eller rosenskära (som exempel) och resten utvecklas inte alls. de blir minimala. Har "finjord" och varje år myllar jag ner 2-4 cm ny finjord enligt Rappnes recept. Vad göra?? Tacksam för hjälp, Mvh Britt

Odla Svarar: 

Hej! Det var synd att du inte har fått svar. Hoppas att detta kommer fram.

Tomater kan drabbas av olika skador som ofta beror på närings- eller vattenbrist. Det finns en sjukdom som heter pistillröta som ger bruna, insjunkna fläckar. Ge dina tomater jämn tillgång på både vatten och näring.

Vad gäller ex med rödbetor och rosenskära så är det svårt att svara på. Du säger att du har finjord? Är den mullrik. Odlar du rödbetor på samma ställe varje år. Mitt tips även här får bli ordentlig vattning och gödning. Lägg gärna gräsklipp runt växterna så får de bra näring.

Hoppas att du lyckas bättre i år.